Digital twin ticket voor de toekomst

Het begrip digital twin deed zijn publieke intrede in 2002. Sindsdien werd er eindeloos over gesproken, geschreven en op basis van ontwikkeld. Het concept nam een grote vlucht en al snel werd duidelijk dat het concept een belangrijke schakel zou worden in de algemene bouwsector. 

Een digital twin of digitale kopie van de werkelijkheid laat ons toe om correcte simulaties te maken inzake onderhoud, energiezuinigheid en modulaire toekomstmogelijkheden. Het is een digitale representatie van de echte wereld met inbegrip van fysieke objecten, processen, relaties en gedrag. Een digital twin van een werkelijke omgeving laat niet alleen de werkelijkheid te zien, het geeft ook de mogelijkheid om voorspellingen te doen, omdat ook de real time data vanuit de werkelijkheid wordt ingebracht in het model. 

Kletz ontwerpt op basis van het digital twin model. Deze digitale kopie van de woning van de klant en het geïntegreerde interieurproject maakt dat het ontwerp en de realisatie een exacte kopie zijn. Op deze kopie kan men inloggen en extra functies toevoegen. De aanpassing van de wellnessdouche naar zorgdouche is dan zo geregeld. Digital twins verbeteren bedrijfsprocessen, verminderen risico’s, optimaliseren operationele efficiëntie en verbeteren besluitvorming door meerdere opties te simuleren. Deze functies zijn van uitermate belang wanneer een interieur gemodelleerd wordt waar de basiswaarden modulariteit, welzijn en het gebruiksvoordeel gespiegeld aan budget en productiemogelijkheden centraal staan. 

Naast de verhoogde efficiëntie die meteen voordeel oplevert voor zowel klant als onderneming, is het digital twin model ook gunstig naar de toekomst toe. Een keuken, badkamer, totaalinterieur is een investering waar je lang van nageniet. In principe gaat een degelijke keuken tot 25 jaar mee, maar dit wil niet zeggen dat er gaandeweg geen zaken zijn die men wenst aan te passen. Zo kan ouder worden, bijvoorbeeld, een invloed hebben op de manier waarop je opereert in je leefruimte. Hier komt de digital twin van je woning en project goed van pas. Modulaire configuraties met een digital-twin laten herconfigureren toe, zonder materiële ingreep aan de basisstructuur. Zo zullen er kleine of grote aanpassingen kunnen gebeuren zonder dat er sprake hoeft te zijn van een volledig nieuw project. Digital twin bieden een vorm van flexibiliteit dat geen enkel 3D-plan kan evenaren. 

Of het nu over een jonge dertiger of een vijftiger gaat, beiden investeren in een duurzame lange-termijn oplossing. Bij de dertiger gaat het over de brug tussen het nest met jonge kinderen en de fase net na de puberteit. Bij de vijftiger zal de renovatie gebeuren met de
focus op de beleving in de komende 10 jaar. Later zal deze realisatie aangepast worden in functie van een eventuele zorgbehoefte. Realisaties dienen naast efficiënt in gebruik, ook duurzaam en laag in onderhoud zijn. 

Al deze vereisten samen, brengen ons bij de integratie van next-level future proof toepassingen. 

De digitale twin van je interieurproject, het ticket naar je toekomst!