De Zondag: Artikel 10/09: Ongeremd dromen en experimenteren

Elk tijdsgewricht kent haar evoluties, telkens opnieuw dragen ze bij tot positieve verandering en leiden ze tot maatschappelijke vernieuwing. In deze vierdelige reeks gaan we dieper in op wat ieder van ons gelukkig maakt; onze aangeboren verbeeldingskracht en hoe deze aan te wenden. Met behulp van vernieuwende en avant-garde technologieën onze visie op leven en wonen positief vormgeven, daar gaat het om! 

Welkom in de wereld van Kletz en NOIND, twee Belgische wereldspelers actief in de ontluikende markt van ruimtelijk ontwerp en holografische productie. 

In deze reeks laten wij de komende vier weken vier getuigen aan het woord, elk van hen heeft een eigen verhaal, specifiek maar in haar eenvoud ook inspirerend en werelds. Ze gaan dieper in op het hoe, wat en waarom van keuzes die geleid hebben tot een fundamenteel herdenken van hun woonomgeving en hoe ze gesteund door NOIND en KLETZ tot verrassende keuzes gekomen zijn. Vandaag het verhaal van Griet en Ruben. Twee jonge dertigers kiezen voor een huizenruil met de ouders. 

Dag Griet en Ruben, een huizenruil met de ouders? Een verrassende keuze, of toch niet? 

Griet: Toch wel. Onze zoektocht naar een geschikte woonst voor ons gezin werd net als bij vele andere dertigers bemoeilijkt door ons woon-werkverkeer, de schoolkeuze en opvangmogelijkheden voor onze kinderen. Onze zoektocht naar een nieuwe woning werd brutaal stopgezet na twee jaar, omdat onze ouders ons overtuigden om buiten-de-box te denken. Ze stelden een huizenruil voor… onze kleine woning van 120 vierkante meter inruilen voor hun klassieke woning uit de jaren ’80? Hmm… 80 vierkante meter extra ruimte, isolatienormen, gedateerde indeling en technieken? Ruben: Om nog te zwijgen van de stijlbreuk. De woning stond niet onmiddellijk met stip genoteerd in het lijstje van wat wij als visie hadden op wonen en architectuur. 

Ai ai, een remake van een populair TV-format
in de maak?

Griet: Ik bespaar de lezer al wat er voorafgegaan is aan onze keuze en spoel direct door naar het moment waarop we wisten dat we het juiste pad gevonden hadden. Een bevriend koppel mailde een link naar het profiel van technologieondernemer Mario Fleurinck op LinkedIn met als bijkomende info: ‘Mail Mario en laat jullie verrassen!’ Wat dan volgde doet me nog altijd glimlachen.

Leg uit Griet! Ook voor jou Ruben?

Ruben: Eerst stond ik argwanend tegenover het initiatief, de website van NOIND, het technologiebedrijf van Mario, had het over ruimtelijk ontwerp, digital twin, functie-integratie, modulariteit, enz., dat leek me allemaal leuk maar vooral duur... Onterecht blijkt nu. Griet: Mijn overtuiging kwam er na het filmpje op de website. Ruimtelijk ontwerp, digital-twin, co-creatie, gidsen,… allemaal zachte termen, maar vooral een oplossing voor mijn gebrek aan ruimtelijk inzicht!

Vanaf nu gaan we in de tegenwoordige tijd! 

Griet neemt het initiatief en de week erop verwelkomen we twee medewerkers van Kletz. Na een korte begroeting en in het bijzijn van mijn schoonouders gaan we aan de slag. Terwijl Filip, de interieurdesigner, naar onze plannen en verwachtingen informeert gaat Brecht aan de slag. Tien minuten later gebeurt dan iets waanzinnigs! We krijgen een VR-bril opgezet en staan plots samen in een digital-twin, een exacte digitale kopie van ons interieur. Brecht en Filip zijn er ook, als avatars, ze spreken ons toe, hun bewegingen worden naadloos virtueel voorgesteld. In realtime worden bestaande interieurelementen verwijderd en een netto naakte ruimte is nu het canvas; ruimtelijk en in 3D. We starten nu een virtuele designsessie, een volwaardige ruimtelijke schets maakt bij ons creativiteit los. Brecht schetst, Filip gidst. Keuzes worden on-the-spot gemaakt en ruimtelijk ontworpen. De bestaande keukenruimte wordt opengemaakt en samengevoegd met de living; deze wordt dan weer ingekort en voorzien van een bureauruimte met doorkijk naar keuken en tuin. Griet: Het valt daarbij op dat we vanuit de ‘SMOOTH space’, de NOIND ontwerpruimte, ook meer ontwapend handelen. Brecht schatert het uit: ‘Als we deze steunmuur laten zweven komt het bed automatisch in de living terecht….’ Creativiteit kent duidelijk haar limieten. 

Griet en Ruben zijn nu echt op dreef: ‘Weet je nog? De vraag over het budget bij aanvang? Ja, dat was een moeilijke tot er letterlijk magie gebeurde.’ Griet: Plots verschijnt er een avatar extra in de ruimte. Hij begroet ons vriendelijk, het is Mario. Op dat moment is hij thuis in Moerzeke maar komt virtueel en in realtime binnen in onze sessie, net als Nele. Ze werkt voor NOIND vanuit Boortmeerbeek en is een experte in modulariteit. Zijn we nu echt in een sciencefiction film terechtgekomen? Ruben vervolgt; Mario laadt enkele referentieprojecten op in de virtuele ontwerpomgeving en duidt het budget. We gaan ook dieper in op wat voor ons de belangrijkste elementen in dit project zijn. Omdat we tegen een avatar praten voelen we ons ook minder geremd en gaan we vol het gesprek aan. Nele komt tussen en verduidelijkt de budgettaire impact van het openmaken van de ruimte. Filip komt met een alternatief, Brecht ontwerpt het ruimtelijk en nodigt ons uit om het resultaat te ervaren, alles in de virtuele wereld maar wel binnen onze eigen fysieke ruimte. We voelen de bestaande muren, gelukkig worden we geholpen door een doorkijkfunctie. We lopen daardoor niet tegen het bestaande interieur aan! Griet: We zijn amper 2 uur later en staan letterlijk met onze voeten in ons toekomstig interieur, virtueel maar wel heel duidelijk. Mario en Nele verdwijnen in het niets. 

Met Filip en Brecht praten we na, met een echte pint en chips! We krijgen een afspraak voor twee weken later. Over wat we mogen verwachten zeggen ze niets… Wij genieten rustig na, het is een intense beleving, vermoeiend dat wel, maar ook heel fijn. We kijken al uit naar wat Kletz van onze schets zal maken. Is onze schets uitgegroeid tot een mooi ontwerp? We kunnen nu al zeggen dat het vervolg boeiend wordt! 

Embracing positive change, building a
brighter future together.