Rechttoe rechtaan?

Strakke lijnen, evenwijdige structuren, rechte hoeken, kubusvormige elementen, … Als je je leefomgeving waarneemt zijn er ontelbare striated structuren ter observatie. Vierkante tegels, rechthoekige deuren, een kusbusvormig keukeneiland, een rechthoekige mat, een dressoir kast met schuiven die zich strikt evenwijdig verhouden tegenover elkaar en uiteraard de vorm van de woning an sich. Hoe komt men hier toch toe? 

De ruimte waarin een designproces van een leefomgeving zich afspeelt heeft een groot effect op de weg naar het eindproduct. Wanneer je binnenwandelt in een baanwinkel waar er een 30-tal keukenconfiguraties opgesteld staan binnen een ruimte met een duidelijke vooropgesteldheid qua stijlen, trends en vormgeving, heeft dit een effect op de persoonlijke keuzes die men later zal maken. Deze beïnvloeding brengt je vaak ver weg van je eigenlijke intrinsieke verlangens en wensen. 

De overheersende aanwezigheid van de rechte vormentaal in onze leefomgevingen creëert een vermoeden dat het onze menselijke natuur is te willen structuren met lijnenspel, juiste hoeken en wiskundige euforie. Maar na twee jaar experimenteren en ontwikkelen aan een nieuw soort designmedium, kunnen we stellen dat de vork anders in de steel zit. Indien men wordt ondergedompeld in een smooth space om leefruimtes te ontwerpen, is de neiging tot het creëren van strakke structuren steeds verder te zoeken. Warme materialen, organische vormgeving, natuurelementen nemen dan de bovenhand. 

Smooth spaces kenmerken zich door een nomadische structuur. Ze bieden ruimte voor passage zonder vooropgestelde richting. De virtuele ontwerpruimte van NOIND is een smooth space. De verschillende elementen (de klant, de designer, andere medewerkers) bewegen zich doorheen een virtuele ruimte waar er geen vooropgesteld eindproduct voor ogen wordt gehouden, althans niet qua inhoud en vormgeving. Het eindproduct (de keuken, de badkamer, het totaalinterieur, …) krijgt vorm door de ontmoeting van de verschillende elementen en het onnavolgbare traject dat ze afleggen. 

Klanten die de uitdaging aangaan hun project te ontwerpen in een virtuele smooth space worden meegenomen in een bevrijdende ervaring, een persoonlijk proces waar verleden, heden en toekomst samenkomen om de belangrijkste ruimte, thuis, te optimaliseren op basis van het gezin. De NOIND-designers waken over budget, productiemogelijkheden en materiële impact. 

Benieuwd hoe zo’n virtuele smooth space tot leven werd gebracht? Ontdek het zelf in een vrijblijvende intake. 

Kletz powered by NOIND

A Novel way to express what we never thought we were able to express.